Patiëntgegevens slingerden in antikraak pand Rotterdam

Een groep studenten die als antikraakwacht een pand van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis bewoont, stuitte in hun huis op patiëntgegevens, medicijnen, röntgenfoto’s en bestellijsten.

Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis slingerden deze gegevens echter niet in de gangkast, in de keukenkastjes of onder de bank. De gevoelige informatie lag opgeslagen in afgesloten ruimtes.Omdat de studenten tegen de gemaakte afspraken in deze ruimtes hebben ingebroken en zij “het pand gesloopt hebben”, gaat het ziekenhuis aangifte doen.

Forceren
De studenten wonen als antikraakwacht in het pand ‘Clara’. Ze forceerden deuren van ruimtes waar de gegevens, spullen en apparatuur waren opgeslagen, omdat die later pas verhuisd zouden worden naar een zusterziekenhuis in Kameroen. “Achteraf hadden die daar wellicht niet moeten liggen. We zijn nog bezig om alles weg te halen”, aldus de woordvoerster.

Volgens een verklaring is het ziekenhuis verbijsterd dat de studenten de gegevens aan de media hebben gegeven. Zij woonden er juist om te voorkomen dat er vernielingen in het pand zouden plaatsvinden. Er was met hen afgesproken dat ze bepaalde delen van het gebouw niet mochten betreden.

Gestolen
“Het Maasstad Ziekenhuis hecht eraan te beklemtonen dat de privacy van patiënten is geschonden door de individuen die dit gestolen materiaal hebben gepubliceerd, en niet andersom”, benadrukt het ziekenhuis.

Bron: BNR Nieuwsradio