Regels strenger tegen leegstaande kantoorpanden

leegstaande kantoorrruimte

In Nederland staat 14% van de kantoren leeg, en in sommige gebieden zelfs de helft! Eigenaren, vaak banken of fondsen weigeren de panden te slopen omdat ze dan hun investering als verlies aannemen. Ondertussen hebben ze vastgoed in beheer waarvan de waarde veel te hoog in de boeken staat. Hierdoor blijven grote kantoorpanden leegstaan doordat er geen huurders meer voor gevonden kunnen worden.

Omdat slopen van de panden niet alles oplost of niet gewenst is dan lost antikraak wonen wel een deel van het probleem op. Namelijk een tijdelijk andere bestemming van de panden. Veel ondernemers zoals, architecten, kunstenaars, schilder, muzikanten en noem maar op huren voor een klein bedrag een mega grote ruimte.

De gemeente Amsterdam introduceerde al een sloopfonds en D66 wil strengere regels tegen leegstand.

Nieuwsuur maakt een reportage hierover die hieronder te bekijken is: